Zeilvereniging “de Boet”
Jachthaven 1
2172 JX  SASSENHEIM
Tel.: 0252-211867
E-mail: deboet@hotmail.com
Website: www.deboet.info

 

Postadres van zeilvereniging "de Boet":

Marine zeilvereniging de Boet

Meidoornplantsoen 34
2161 MC   Lisse

 

 

Algemene informatie (varen met de Doerak 780AK)

 

Photograph

 

 

Kager plassen.

 

Een merengebied, dat door de jaarlijkse zeilraces, de z.g.  Kaagweek, die hoofdzakelijk in juli wordt gevaren, beroemd geworden is. De kager-plassen liggen midden in een mooi polderlandschap met oude molens en schilderachtige dorpjes.

In dit water bevinden zich een labyrint van meerdere eilandjes waarvan Kaageiland de grootste met een zeer rustig omgeving is..

Wie een rondje over het eiland wil maken, kan zo de fiets pakken! Kaageiland beschikt namelijk over een succesvol ‘witte fietsenplan’, alleen zijn de fietsen niet wit, maar zilver.

Maar als u meer gezelligheid zoekt zijn er ook vele terrassen, bars en restaurants.

de Kaag is geen grote plas maar een groot aantal poelen die door ruime doorgangen met elkaar verbonden zijn. Schippers die het gebied niet kennen, zouden zonder kaart eenvoudig kunnen verdwalen.

In het hoogseizoen is het rond de Kaag erg druk. Een ervaren schipper aan boord is op zulke dagen geen overbodige luxe. Wie de weg echter een beetje kent, kan ook in het hoogseizoen nog genoeg rustige plekjes vinden rond de Kaag.

Het bekende keukenhof is in het voorjaar met zijn mooie bloemenpracht ook in de buurt.

 

 

Braassemermeer

 

Niet ver van de Kager-plassen bevindt zich het rustige Braassemermeer

Hier vindt u dezelfde atmosfeer als op de Kager-plassen. Verzuimt u niet om het nabijgelegen Leiden te bezoeken, een historische stad met vele bezienswaardigheden.

(zie verder “Leiden” ).

Midden in het dorp achter de Braassemermeer en de Wijde Aa ligt het tuinbouwgebied van Roelofarendsveen. Door de ruil en herverkaveling van de stukken tuinbouwgrond is dit een gebied geworden met veel vaarten, sloten en poelen. In dit gebied is de geschiedenis van Roelofarendsveen goed terug te zien. Na de overstap op de teelt van sierbloemen heeft deze veiling zijn bestaansrecht verloren. Het gebouw staat echter nog steeds en de tribune is nog aanwezig. In de poelen en vaarten wordt door jong en oud gezwommen waarbij het duiken vanaf bruggen een favoriete bezigheid is.
Vanaf het Braassemermeer komt u via de sluis in de polder terecht. Vanaf hier is het dan ook mogelijk om de sloepentocht die is uitgezet door Café De Haven en Café 't Veen te gaan varen.
Deze tocht leidt u langs prachtige doorkijkjes, zwemplaatsen, eilandjes, bloemenvelden, villa’s en kassen gebouwd vanaf de 50 er jaren. U ondergaat de volledige historie en ontwikkeling van het tuinbouwgebied van de Veen. Naast de afwisselende flora kunt u genieten van een rijke fauna met o.a. reigers en aalscholvers en allerhande watervogels.

 

Leiden

 

Dat Leiden een stad is met een bewogen geschiedenis en een prachtig historisch centrum is alom bekend. Dat over de grachtengordel van Leiden schitterend kan worden gevaren, weet niet iedereen. Het grote aantal lage kades waar kan en mag worden aangelegd, in combinatie met goede voorzieningen voor de watersport en horeca direct aan het water, maakt Leiden tot een zeer aantrekkelijk vaargebied.

In Leiden valt genoeg te zien. Van de karakteristieke oude stadswoningen tot echte monumenten. Leiden heeft de oudste universiteit van ons land (1575), Rembrandt is er geboren (1606) en heel wat beroemdheden hebben er gewoond of gestudeerd. Zo zijn op vele muren gedichten te lezen. Met bijna negentig gedichten van onder andere Jan Wolkers, Maarten ’t Hart en Piet Paatljens probeert de stichting Tegen-Beeld voorbijgangers te prikkelen.

Een andere bezienswaardigheid is de Hortus Botanicus, de artsenijtuin die aan het einde van de zestiende eeuw achter het academiegebouw werd gesticht. De ‘Hortus’ bezit zeldzame bomen die 400 jaar oud zijn en de bomen en planten worden nog steeds gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek. Inmiddels behoort de ‘Hortus’ tot een van de grootste botanische tuinen in de wereld!

De bruggen zijn in Leiden een belevenis op zich. Ondanks het ophogen van vele bruggen ten behoeve van de watersport, blijft het bij sommige bruggen passen en meten. Naast smal zijn veel van de bruggen een lust voor het oog. De bekendste bruggen zijn de Morspoortbrug, de Vreewijkbrug en de Sebastiaansbrug . 

Langs de waterkant bevinden zich tal van cafés en restaurants waar het ’s winters maar met name ’s zomers uitstekend toeven is. Veel horecagelegenheden hebben in de zomermaanden een terrasboot waar plezierjachten altijd kunnen aanmeren. Even aanleggen wordt dan wel heel verleidelijk!

 


Westeinderplassen

 

In de buurt van Aalsmeer liggen de Westeinder plassen midden in een groen polderlandschap.

In het midden ligt een groot eiland. Een rustige plaats met een adem benemend uitzicht.

Vergeet hier niet de beroemde bloemenveiling van Aalsmeer te bezoeken.

De Westeinder plassen behoren tot een uitgestrekt veen- en plassengebied. De Westeinder plassen bestaan uit een grote plas en verschillende kleinere plassen, met elkaar verbonden door een netwerk van kleine slootjes. U kunt hier zeilen, windsurfen, zwemmen, roeien en motorbootvaren.

Langs de oevers van de Westeinder plassen zijn ca. 50 jachthavens gevestigd en een dagrecreatiegebied bevindt zich bij Vrouwentroost: een grasveld met picknickplaatsen, een ideaal zandstrand voor zwemmers (ook voor kinderen) en een startplaats voor windsurfers.

In en op de Westeinder plassen is een schat aan flora en fauna: veel vogels vinden hier hun plek, er bloeien zeldzame planten en er zwemt nog een bijzondere vis: de meerval.

 

Nieuwe Meer

 

Over de Ringvaart varend komt u op het “Nieuwe meer”, in de onmiddellijke omgeving van de luchthaven Schiphol en het “Amsterdamse Bos”, een bos waar men urenlang heerlijk kunt wandelen. Het Nieuwe meer is een wat kleiner meer maar met veel afwisseling. Van hieruit kunt u binnen 1 uur de binnenstad van Amsterdam bereiken.

 

Amsterdam.

 

De Amsterdamse grachten zijn waarschijnlijk de bekendste bevaarbare kanalen van Nederland. En wie wil er nu niet varen in Amsterdam? Een boottocht over de Amsterdamse grachten heeft ook bijna iets magisch over zich. Amsterdam wordt dan ook niet geheel onbescheiden wel eens het Venetië van het Noorden genoemd. Een boottocht in Amsterdam kan bestaan uit het aanschouwen van kaden, pakhuizen, hijskranen, bruggen, moderne architectuur van zowel woon- als werklocaties, van prachtige oude grachtenhuizen en romantische bruggetjes  tot en met een hypermoderne containerterminal. Ook de sluizen in Amsterdam zijn een bezienswaardigheid op zich. 

Concrete locaties zijn de Oranjesluizen, het Oostelijk havengebied, de Oostelijke handelskade, de Jan Schaeferbrug, Nemo en het Scheepvaartmuseum.

 

Alkmaarder Meer.

 

Boven Amsterdam ligt in een typisch Noord-Hollands landschap het Alkmaarder meer. Een erg mooi gebied, dat men vanuit Amsterdam over de “Zaan”, een water met veel houten huizen aan de waterkant, bereikt.

In de polder bevinden zich vele karakteristieke boerderijen.

Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld Alkmaar met zijn beroemde kaasmarkt, maar ook Uitgeest, Volendam, Edam en Marken met ieder zijn eigen klederdracht.

 


De Vecht.

 

Een tocht over de Vecht is iedereen aan te raden. U vaart door een prachtige omgeving met patriciërshuizen uit de Gouden Eeuw en mooie herenhuizen. Vergeet ook niet om de plaatsen Loenen, Nichtevegt, en Breukelen te bezoeken. Breng ook een bezoekje aan de kaasmakerij “de Willigen” in Vreeland. Die boerderij ligt direct aan de oever van de Vecht waar u ook kunt aanmeren. Deze route die ook door de stad Utrecht vaart zal u veel plezier bezorgen.

 

Loosdrechtse Plassen

 

Een van onze meest bekende watersport centra van het land. De loosdrechtse Plassen bestaan uit 7 meren waar zich overal speelplaatsen, stranden en plekjes om te BBQ’en.

Maar ook jachthavens, terrassen en restaurants direct aan het water. Een echte plaats voor die mensen die ’s-Avonds wat meer ontspanning zoeken.

 

Hollandse IJssel.

 

Van Utecht naar Rotterdam loopt de Hollandse IJssel. Een rivier druk bevaren door de beroepsvaart. Voorzichtig varen dus. U vaart door gezellige dorpjes zoals Montfoort, Oudewater met zijn beroemde Heksenwaag en Gouda bekend om zijn kazen, kaarsen en de “Goudse stroopwafels”.

Een heerlijke route voor de watersporter.


Diverse routes

 

Route 1 -  geschikt voor 1 weekend

Vrijdag:

Uw reis begint in Sassenheim. U vaart over de Kagerplassen en Ringvaart naar Oude- Wetering. Hier kunt u overnachten. Dit gedeelte is ongeveer 1 ½ uur varen.

Zaterdag:

U start vanuit Oude-Wetering en vaart richting Alphen aan de rijn en dan over het Aarkanaal en Amstel-Drecht kanaal naar Uithoorn. Hierna vaart u over de Amstel via Ouderkerk naar Amsterdam.

Een geschikte overnachtingsplaats is de Sixhaven die ongeveer tegenover het Centraal station ligt. Vaartijd is ongeveer 5 uur.

Zondag:

Vanuit Amsterdam richting Sassenheim. U vaart over de Kostverloren Vaart, door de Nieuwemeersluis, over het Nieuwe Meer de Ringvaart op van de Haarlemmermeerpolder richting Westeinderplassen.Eventueel kunt u dan op de Kagerplassen overnachten of anders doorvaren naar Sassenheim. Vaartijd eveneens ongeveer 5 uur.

 

Route 2 – geschikt voor 1 weekend.

Vrijdag:

Uw reis begint in Sassenheim. U vaart over de Kagerplassen, Ringvaart richting Haarlem.

Hier kunt u overnachten. Vaartijd ongeveer 4 uur.

Zaterdag:

Vanuit Haarlem vaart u richting Spaarndam, over het Noordzeekanaal, de Nauernase vaart en de Zaan. Overnachten kunt u in de Zaanse-Schans of in Zaandam. Vaartijd ongeveer 5 uur.

Zondag:

U vaart vandaag via het Noordzeekanaal richting Amsterdam Havengebied, Oosterdok, de Oude Schans,de Amstel op naar het Amstel-Drecht kanaal naar de Tolhuis-sluizen en daar rechtsaf de Drecht op.

Pas op: in de Drecht zijn 2 nauwe bruggen. Dan weer over de Ringvaart richting Kaag.

U overnacht eventueel op de Kaag of anders vaart u weer terug naar Sassenheim.

Vaartijd deze dag ongeveer 6 uur.

 

Route 3 – geschikt voor 1 weekend

Vrijdag:

Vanuit Sassenheim vaart u de Kaag op, dan de Ringvaart, het nieuwe Meer op en daar overnachten in de jachthaven vlak voor de Nieuwe Meer sluis. Vaartijd ongeveer 4 uur.

Zaterdag:

Vertrek richting Amsterdam, het Havengebied, door de Oranjesluizen richting Volendam en Marken.

LET OP; dit is een druk bevaren route  en is weersafhankelijk om te mogen varen; u mag hier varen tot windkracht 4 en goed zicht – bij mist is het verboden om hier te varen. Dan weer langs de IJselmeer kust terug varen richting Amsterdam, door de Oranjesluizen, het Noordzeekanaal, het Oosterdok, de Oude Schans, de Amstel op en een overnachting in Ouderkerk. Vaartijd ongeveer 7 uur.

Zondag:

Vanuit Ouderkerk over de Amstel en het Amstel-Drecht kanaal naar de Tolhuissluizen, dan verder over het Aarkanaal richting Alphen aan de Rijn, de Oude Rijn richting Leiden. Dan de laatste overnachting in Leiden of anders doorvaren naar Sassenheim. Vaartijd ongeveer 6 uur.

 

Route 4 – maandag t/m vrijdag

Maandag:

Vanuit Sassenheim de Kagerplassen op, de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en voor de eerste overnachting aanmeren op de Westeinderplassen. Vaartijd ongeveer 2 ½ uur.

Dinsdag:

Vanaf de Westeinder plassen weer de Ringvaart op richting Schiphol. Hier voorbij richting nieuwe Meer, de Kostverloren Vaart, door Amsterdam, het Noordzeekanaal, Het Oosterdok, de Oude Schans, de Amstel, de Omval, de Weespertrekvaart, richting Weesp, de Vecht op en overnachten in Vreeland. Eventueel bezoekt u hier de kaasmakerij in de boerderij

“de Willigen”. Hier kunt u ook overnachten. Vaartijd ongeveer 5 uur.

Woensdag:

Vertrek vanuit Vreeland, de Vecht weer op richting Maarssen, Het Amsterdam Rijnkanaal op, het Merwedekanaal, de Hollandse IJssel en overnachten in Montfoort. Vaartijd ongeveer 5 uur.

Donderdag:

Vanuit Montfoort weer de Hollandse IJssel op richting Gouda. VOORZICHTIG, u komt nu te varen in getijdewater!!. Hierna de Gouwe op,richting Alphen aan de Rijn, de Oude Rijn op richting Leiden. Overnachten in Leiden. (of de Kaag)

Vrijdag:

Weer terug varen richting Sassenheim. Vaartijd is voor deze dag geheel aan u.

 

 

 

 

Route 5 – maandag t/m vrijdag:

Maandag:

Vanuit Sassenheim de Kaag op en dan de eerste overnachting op “de Kever”.

Vaartijd ongeveer 1 uur.

Dinsdag:

Vanuit de kever de Ringvaart op richting Haarlem, en Spaarndam.

Tweede overnachting, vaartijd ongeveer 5 uur.

Woensdag:

Vertrek uit Spaarndam, de Nauernase Vaart op richting Marken-binnen, Het Alkmaarder Meer, Alkmaar en dan terug naar Krommenie.Vaartijd ongeveer 6 uur.

Donderdag:

Vanuit Krommenie richting Zaandam, het Noordzeekanaal op (voorzichtig) ,richting Amsterdam, de Kostverloren Vaart op, het Nieuwe Meer, de Ringvaart en weer terug naar de Kager Plassen. Hier de laatste overnachting maken. Vaartijd ongeveer 6 uur.

Vrijdag:

Vanaf de kager Plassen weer richting Sassenheim. De vaartijd vandaag is geheel aan u.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Route 6 – maandag t/m vrijdag

Maandag:

Vanuit Sassenheim de Kaag op richting Leiden, e Oude Rijn op en overnachten in Alphen aan de Rijn. Vaartijd ongeveer 2 uur.

Dinsdag:

Vertrek uit Alphen aan de Rijn het Aarkanaal op, het Amstel-Drecht kanaal, de Amstel, richting Amsterdam. Overnachten in de Sixhaven(tegenover het Centraal Station) vaartijd ongeveer 5 uur.

Woensdag:

Vanuit de Sixhaven richting Oranjesluizen, dan richting Marken, Volendam, Edam, Monnickendam, overnachten in Broek in Waterland. Vaartijd ongeveer 6 uur.

Donderdag:

Vanuit Broek in Waterland richting Amsterdam, het Noordzeekanaal(voorzichtig) de Kostverloren Vaart, het Nieuwe Meer, de ringvaart, Westeinder Plassen weer richting de Kaag. Hier de laatste overnachting. Vaartijd ongeveer 5 ½ uur.

Vrijdag:

Vanuit uw laatste overnachting weer richting Sassenheim. Vaartijd vandaag is geheel aan u.


Route 7 – 1 week:

 

Deze route duurt ongeveer 1 week en zal daarom niet per dag worden uitgelegd, maar in een totaal verhaal. Zo kunt u zelf uw indeling maken hoe lang en waar naar toe u op 1 dag wilt varen.

U vertrekt vanuit Sassenheim de Kagerplassen op. Eventueel kunt u op de Kaag de eerste dag doorbrengen en de overnachting maken.

Op alle waterkaarten kunt u  diverse aanlegplaatsen en restaurants etc. vinden.

Vanaf de Kaag gaat u de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder op richting Oude Wetering. Voorzichtig!: de eerste brug die u tegenkomt is slechts 80 cm hoog en ook erg smal. Na de 2e brug die u tegenkomt gaat u rechtsaf richting Braassemmermeer, en daarna richting Heimans-wetering. U vaart dan langs Woubrugge. U vaart vervolgens richting Alphen aan de Rijn en komt dan op de Oude Rijn. U vaart dan richting Gauwsluis. Bij Het kruispunt van Gouwe, Oude Rijn en Aarkanaal buigt u af richting Tolsluizen. Dit is een kleine sluis, waar u met de Doerak, als u een beginnend watersporter bent,  alvast een beetje kunt uitproberen wat het inhoudt om door een sluis te gaan, zodat u wanneer u richting Amsterdam vaart wat rustiger om weet te gaan met de grotere sluizen aldaar. Houdt u zich wel aan de regels, achteraan sluiten en beroepsvaart gaat altijd voor u de sluizen in.

Als u door de sluizen heen bent gevaren bevindt u zich op het Amstel-Drecht kanaal. Op dit kanaal bevinden zich meerdere goede aanlegplaatsen vooreen overnachting. Bijvoorbeeld in Uithoorn kunt u nog wat inkopen doen of (water) tanken.

Vanuit Uithoorn gaat u verder richting Amsterdam en vaart deze hoofdstad dan binnen op de Amstel. In Amsterdam dient u zicht strikt aan de maximum snelheden houden vanwege de vele woonboten. Over de Amstel varend ,u bevindt zich op dit moment in het beroemde Wallen gebied, gaat u richting Sixhaven,  waar u de 2e nacht kunt doorbrengen.Vanaf de Amstel steekt u het Noordzee kanaal over en op de hoek van het Noordhollandskanaal bevindt zich de Sixhaven en u ziet dan recht tegenover u het Amsterdamse Centraal Station.U kunt vanaf de Sixhaven met een pontje naar de overkant varen, zodat u ook Amsterdam nog even kunt verkennen. Dit pontje vaart 24 uur per dag.

De volgende dag kunt u 2 richtingen uitvaren. Het eerste rondje gaat over het Noordhollands kanaal richting Monnickendam naar Edam, en voorbij  Purmerend weer terug naar Amsterdam. Of u begint op het Noordzeekanaal, door de Oranjesluizen, over het buiten-IJ en dan langs de IJsselmeer kust richting Muiden. In Muiden bevinden zich typisch Hollandse bruine kroegjes. ’s-Avonds kunt u gezellig in dit oude vissers dorpje vertoeven.

Vanuit Muiden gaat u de Vecht op. De Vecht met zijn romantische omgeving is zondermeer de mooiste rivier van Nederland. Langs de oevers komt u veel oude boerderijen en mooie landhuizen met schitterende tuinen tegen. Temidden van deze mooie omgeving staan er tevens Patriciërs huizen uit de Gouden Eeuw en fraaie herenhuizen.

Langs de gehele kust van de Vecht zijn er diverse aanlegmogelijkheden om deze stadjes zoals Weesp, Nichtevegt, Vreeland, Breukelen of Maarssen beter te leren kennen en om een overnachting te maken. In Vreeland kunt u eventueel de kaasmakerij “de Willigen” bezoeken.

Ook hier kunt u overnachten als u dit wilt.

De Vecht voert u verder richting Utrecht met zijn mooie oude grachten en waar de waterspiegel zo laag is dat men de gewelven in de kademuren zelfs als opslagplaatsen gebruikt en in de zomer periode zelfs tot barretjes en restaurants worden omgebouwd.

Houdt u verder goed rekening met de doorvaart hoogtes van de diverse bruggen.

U kunt ook bij Maarssen het Amsterdam-Rijnkanaal opvaren en bij Utrecht links het Merwedekanaal op. U kunt dan als overnachting naar de veilinghaven varen waar u aan de linker oever kunt afmeren. Of u kunt nog verder varen naar Nieuwegein waar u ook op uistekende plaatsen kunt afmeren.

 

Als u richting Nieuwegein door wilt varen moet u het Amsterdam-Rijn kanaal oversteken om het Merwedekanaal in te varen tot aan de Hollandse IJssel. Houdt u rekening met veel beroepsvaart en druk verkeer op het Amsterdam-Rijnkanaal!!

De Volgende dag vaart u weer verder op de Hollandse IJssel richting Montfoort en Oudewater, (waar u de beroemde Heksenwaag kunt bezichtigen) en dan Gouda. Gouda is bekend om zijn kazen, kaarsen en stroopwafels.

Als u uw route zo planned dat u in Gouda wilt overnachten, blijft u dan in Gouda zelf, bijvoorbeeld op de Turfsingelgracht. Dit ter voorkoming dat u doorvaart op de Hollandse IJssel en dat er na de Waaierschutsluis getijde water is. (een verschil van 4 meter !)

Vanuit Gouda vaart u weer verder op de Gouwe (hier NIET overnachten vanwege drukke beroepsvaart) richting Alphen aan de Rijn.

Afhankelijk va de resterende tijd kunt u hier eventueel overnachten of anders doorvaren richting Leiden en daarna weer terug naar Sassenheim.

 

Dit zijn slechts enkele voorbeelden die u kunt gaan varen.

U moet natuurlijk zelf wel de totale planning maken.

Vergeet u bij vertrek niet de Water Almanak I en II.

En natuurlijk de waterkaarten benodigd voor de diverse routes.

 

Namens zeilvereniging de Boet wensen wij u fijne en veilige dagen op het water en omgeving toe.

 

Enkele hulp aanwijzingen:

(mist)hoorn signalen:

Voorzichtig                                          1 x 4-6 seconden

Niet kunnen manoeuvreren                  4 x 1 seconde

Oproep bij bruggen/sluizen                  3 x 4-6 seconden

 

Verlichting bij bruggen/sluizen :

Staan aan beide zijden het licht op rood, dan wordt de brug/sluis bediend.

Komt er aan uw zijde een groen licht bij, dan zal de brug/sluis geopend worden.

Bij 2 groene lichten ; u kunt doorvaren of de sluis binnengaan.

Branden er 2 rode lichten aan uw kant betekent dit dat de brug niet bediend wordt en u indien mogelijk (hoogte) door kunt varen of anders moet wachten tot de brug/sluis weer bediend wordt. In de Almanak deel 2 kun u van alle bruggen/sluizen de openingstijden vinden en het eventuele tol geld.

 

Openingstijden jachthavens:

Er geldt een algemene regel dat er voor 08.00 uur niet uigevaren wordt en na 22.00 uur er stilte dient te zijn . Leg altijd TEGEN de wind in aan. Wilt u langer genieten raden wij u aan om dan op de openbare aanlegplaatsen af te meren.

 

Enkele “verkeersregels”;

Beroepsvaart heeft altijd voorrang

Zeilschepen, surfers hebben altijd  voorrang bij kruisen.

Vaart u op een “smal” water en komt u bij een kruising met groot water, dan heeft dat verkeer altijd voorrang.

 

Ovaal: De Boet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle beschreven routes zijn met de grootste zorg gemaakt.

Mochten er onverwachte wijzingen op deze routes plaatsvinden of plaats gevonden hebben kunnen wij daar niet aansprakelijk voor gesteld worden.

ren en bij Utrecht links het Merwedekanaal opvaren.an de diverse bruggen.

 de waterspiegel zo laag is dat men de gewelven in